English Romanian
Ochelari de vedere si de soare - Eyeglasses and sunglasses







INFORMATII

Miopia
Este un defect al vederii care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distantă mai mare. În miopie, focalizarea se efectueaza în fata retinei. Miopia se măsoară în dioptrii, care sunt negative.
Aceasta se întâmplă deoarece imaginea obiectelor/formelor se focalizează înaintea retinei şi se datorează faptului că globul ocular al persoanelor mioape este mai alungit anterior sau posterior.

În figura de mai jos, puteti vedea cum imaginea se focalizează înaintea retinei, în cazul persoanei mioape. Atunci când mergi la oftalmolog şi ţi se recomandă ochelari cu lentile divergente care vor corecta defectul de refracţie.



Cauzele miopiei
După cum stiti deja, miopia apare în momentul în care globul ocular îşi pierde forma perfect sferică şi se alungeşte anterior sau posterior. O cauză a apariţiei miopiei, este faptului că ochii nu sunt odihniţi atunci când sunt obosiţi. Nu se oferă ochilor odihna de care au nevoie după ore îndelungate de folosire în continuu. Alt lucru care duce la apariţia miopiei, este folosirea ochilor doar la distanţe mici - lucratul la calculator sau cititul - astfel ochii se adaptează să vadă bine doar în mediul în care sunt folosiţi cel mai mult.



Miopia se vindeca
Desi miopia nu poate fi vindecata, tratamentul poate restabili vederea normala sau aproape normala. Optiunile terapeutice includ lentilele corectoare (ochelari sau lentile de contact) si interventia chirurgicala. Folosirea ochelarilor este cea mai folosita metoda de tratament.  Lentilele corectoare fac ca lumina care patrunde in globul ocular sa fie focalizata pe retina. Ochelarii si lentilele de contact sunt tratamentul preferat pentru cei mai multi pacienti cu miopie.



Hipermetropia
Reprezinta o afectiune care se manifesta prin vedere incetosata. Persoanele ce sufera de hipermetropie vad bine la distanta si vad obiectele departate mai aproape decat sunt in mod obisnuit, desi tulburarile sunt si la nivelul vederii de aproape si la vederea la distanta. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme in a focaliza imaginile apropiate si nu pot realiza activitati precum cititul sau cusutul.

Hipermetropia apare cand diametrul antero-posterior al globului ocular este mai mic decat normal. Acest lucru face ca razele de lumina care patrund in ochi sa nu fie focalizate pe retina, ci in spatele acesteia. Pacientul hipermetrop vede obiectele atat la apropiere, cat si la distanta incetosat, neclar. Ca si in cazul miopiei, hipermetropia poate fi corectata prin purtarea de ochelari sau de lentile de contact, sau prin interventie chirurgicala (pentru a nu mai avea nevoie de ochelari sau de lentile de contact).



Simptome care apar la Hipermetropie
Ai momente când ochii îţi sunt obosiţi şi îţi este dificil să menţii rândul atunci când citeşti ?Ai tendinţa de a citi acelaşi rând de mai multe ori, te doare capul tare şi ameţeşti ? Aceste sunt câteva simptome ale hipermetropiei ca şi următoarele :
- Oboseala ochilor
- Înroşirea globului ocular
- Tendinţa de a îndepărta ceea ce citeşti
- Lăcrimarea frecventă
- Nervozitatea apăruta din cauza greutăţii de focalizare

Astigmatismul
Reprezinta o afectiune oftalmologica destul de frecvent intalnita, in special in randul copiilor. Se poate corecta usor prin lentile de contact, ochelari sau chiar prin interventii chirugicale Astigmatismul apare cand corneea prezinta curubri anormale si are mai degraba o forma ovoidala decat rotunda. Astigmatismul este relativ frecvent intalnit in populatie: specialistii oftalmologi considera ca 3 din 10 copii cu varsta intre 5 si 17 ani au astigmatism.



Cauzele Astigmatismului
Frecvent bombarea corneei are o formă anormală elipsoidală, această deformare poate determina miopie (vedere scurtă), sau keratoconus sau keratoglobus are apare frecvent la ambii ochi manifestându-se frecvent ca miopie mai rar ca prezbitism (raport femei/bărbati fiind 1:2). Practic, toti oamenii au astigmatism. Este vorba de astigmatismul fiziologic (0,50–0,75 dpt), pentru care nu se impune corectie optică, fiind însotit de o vedere normală. Existând de la nastere, el poate fi însoțit de o usoară evolutie si se numeste congenital. Astigmatismul poate fi si dobândit, unul dintre factorii determinanti fiind interventia chirurgicală, dar si diverse maladii oculare, precum keratocon, si pterigion.

Presbiopia
Undeva după vârsta de 40 de ani, toată lumea constată un fenomen vizual neplăcut, înceţosarea vederii la aproape, mai exact la citit, la lucrul la computer, la cusut, etc. Acest fenomen este normal, nimeni nu face excepţie, mai devreme sau mai târziu chiar şi cei care nu au avut niciodată probleme oftalmologice, care nu au purtat ochelari, vor constată acest fapt, se numeşte presbiopie. Apar probleme şi la scris; pot fi prezente dureri de cap sau oboseală accentuată, fără o cauză aparentă. În momentul de faţă nu sunt cunoscute metode de a împiedica acest fenomen.Ca şi tratament al acestei “neplăceri” avem la dipoziţie ochelarii, lentilele de contact.



R.Optica - Optica Medicala Ploiesti © 2011 - . Toate drepturile rezervate.